Met een steeds groter wordende internet- en multimedia-inhoud wordt het steeds gebruikelijker dan ooit om verbinding te maken via een breedbandverbinding. Kom alles te weten over breedband, wat het is en hoe het u ten goede zal komen.

Welke internet of breedband provider past het beste bij jou?

Nog maar een jaar of twee geleden was het aantal mensen dat betrouwbaar gebruik kon maken van online videodiensten nog klein. Nu behoren videodiensten zoals youtube.com tot de meest populaire sites op het internet.

Dit is allemaal te danken aan breedband internetdiensten. Het downloaden van video is gewoon niet praktisch via een inbelverbinding. Met een breedbandverbinding is het downloaden van video of andere bandbreedte-intensieve content van het internet echter wel praktisch.

Wat bedoelen we met breedband internet?

Breedbandinternet wordt vaak gebruikt om snelle internettoegang te beschrijven, dat wil zeggen elke internettoegangsdienst die sneller is dan 256 kbit/s, of ten minste vier keer sneller dan een gebruiker via een digitale telefoonlijn een inbelverbinding zou krijgen.

Verschillende soorten internetverbindingen

Er zijn twee hoofdmethoden om breedbandinternettoegang te bieden: via een kabelmodem en via een Digital Subscriber Line of DSL-modem.

Kabel

Een kabelmodem stelt gebruikers in staat om een snelle verbinding met het internet te krijgen via hun kabeltelevisieverbinding. Omdat de kabeltelevisie-infrastructuur al ontworpen is om grote hoeveelheden verkeer snel te vervoeren, kunt u potentieel een zeer goede internetverbinding krijgen via een kabelmodem.

DSL

Terwijl een kabelmodem verbinding gebruik maakt van uw bestaande tv-kabelverbinding, gebruikt een DSL-modem een standaard telefoonlijn. Wat een DSL-verbinding zo handig maakt, is dat deze signalen over de telefoonlijn met een zodanige hoge frequentie stuurt dat deze de normale werking van de telefoonlijn niet verstoort. Dit betekent dat u snel toegang krijgt tot het internet en tegelijkertijd uw telefoonlijn kunt gebruiken.

De toekomst van breedband diensten

Een aantal nieuwe diensten zullen de komende jaren op grote schaal beschikbaar zijn in Noord-Amerika die een nog snellere verbinding zullen bieden dan kabel- of DSL-modems. Een systeem dat al wordt gebruikt in Oost-Aziƫ is VDSL, of Very high data rate Digital Subscriber Line. Een andere opwindende technologie is het internet via de elektriciteitskabel, of Breedband over de elektriciteitskabels (BPL).

Met BPL kunt u een breedband internetverbinding via hoogspanningsleidingen krijgen. Hoewel deze technologie is spannend in termen van haar potentiĆ«le bereik – het is erg moeilijk om een locatie te vinden die niet is diensten door een stroomkabel – zijn er nog steeds enkele zorgen over de signaalsterkte die moeten worden aangepakt voordat BPL op grote schaal kan worden gebruikt.

Hoe ben je verzekerd van de beste internetverbinding?

Kabelmodem verbindingen zijn over het algemeen sneller dan DSL-modem verbindingen. Dit betekent echter niet altijd dat u altijd een kabelmodem moet hebben. Als er veel mensen op hetzelfde netwerk zullen zijn, zal een DSL-modem de menigte beter aankunnen dan het kabelmodem.

Ook moet je rekening houden met het totale pakket; omdat bestaande kabelmaatschappijen vaak kabelmodems aanbieden moet je vaak een abonnement nemen op kabelpakketten alleen al om een internetverbinding te krijgen. Dit kan kabelmodems duurder maken dan DSL-modems voor vergelijkbare diensten.